Over mij

Even voorstellen:

Ik ben Josee Brouwers. Geboren op 7 juni 1953 te Bergen op Zoom. Pianodocente, pianiste en koordirigente. Ik studeerde aan het conservatorium te Maastricht bij Jean Antonietti, en behaalde daar de diploma’s Onderwijsacte B en Uitvoerend musicus, tevens heb ik als bijvak zang gestudeerd. Ik heb al sinds mijn afstuderen een bloeiende lespraktijk voor kinderen en volwassenen in Maastricht en omgeving. Naast het geven van lessen werk ik als dirigente bij Gemengd zangkoor Avanti te Banholt, vrouwenkoor Aurora te Brunssum, Gospelkoor Asempá en Levantokoor For Joy. Als pianist ben ik actief bij het Vredeskoor te Nuth. Ook geef ik gastcolleges aan het conservatorium te Maastricht.

Ik ben met lesgeven begonnen tijdens mijn studie. Ik gaf als invaller les aan de muziekschool van Venlo en de muziekacademie te Tongeren (B). Ik dirigeerde kinderkoren in Maastricht en Mheer, en gemengde koren in Maastricht, Meerssen en Moelingen (B).

In de brugklas maakte ik al een opstel over het beroep dat ik later wilde gaan uitoefenen. Zonder aarzelen was dit pianodocente. Ik beschreef waarom ik het zo belangrijk vond om muziek in het leven van mensen te brengen, namelijk om de ziel van mensen te raken met muziek. En door verfijning van de muziekbeleving de leerlingen een rijker leven geven. Vandaag de dag is dat nog steeds de belangrijkste reden die mij zo gedreven houdt.

In mijn lessen staat de leerling centraal. Ik maak voor iedere leerling een passende methode. In de eerste lessen inventariseer ik muzikaliteit, motorische vaardigheid, begripsvermogen en muzikale interesse van de leerling. Met die gegevens ga ik in de lessen aan de slag. Ik heb als specialisaties het doceren aan intellectueel hoogbegaafde kinderen en autistische kinderen.

Een individuele benaderingswijze, waarbij de hele mens centraal staat, inclusief de muziek, is mijn onderwijsfilosofie.