Lesaanbod

In de lessen alle muziekstijlen wordt gewerkt. Van klassiek tot en met pop. Ook zelf begeleidingen maken of improvisatie behoren tot de mogelijkheden. Het werken met akkoordsymbolen in combinatie met popsongs, maar ook blues, jazz, boogie woogie, ragtime, klezmer, klassiek passeren de revue in mijn lessen. Al die stijlen worden met muziektheorie onderbouwd op het niveau van de leerling, zodat de leerling er zelf mee aan de gang kan en ook begrijpt waar hij of zij mee bezig is.

Naast de lessen krijgt iedere leerling de gelegenheid om voor te spelen. Het voorspelen is niet verplicht, maar wel heel nuttig. De voorbereiding is anders dan voor een gewone les: de afwerking van de te spelen stukken gaat tot in de kleinste details. Dan leert je ook nog omgaan met het podium. Het voorspelen wordt georganiseerd zowel in huiskamerverband als in een zaal. Ben je nog niet toe aan een zaal, dan is een huiskamer misschien minder eng. Voor volwassenen zijn er contactavonden waar iedereen mag, maar niet hoeft te spelen. Wel neemt iedereen zijn of haar lesmateriaal mee, waardoor de avond ook een soort muziekuitwisseling wordt. De avond wordt omlijst met koffie en een glaasje drank en aan het eind gaat iedereen ge├»nspireerd en vol nieuwe idee├źn naar huis.

Voor de getalenteerde leerlingen is er een aantal keren per jaar een talentenklasje. Dat is een soort klassikale les, waarin ze voor elkaar voorspelen en elkaar beoordelen. Ook geven ze elkaar uitleg over de muziek die ze spelen en hoe ze eraan studeren. Naast het spelen wordt de muziekgeschiedenis behandeld die te maken heeft met de stukken die ze spelen. Er wordt achtergrond informatie gegeven waar vaak tijdens hun les geen tijd voor is. Daarnaast wordt hier de deelname van eventuele concoursen voorbereid.