Veelgestelde vragen

Hoeveel moet ik oefenen op mijn instrument?
Het is aan te raden om iedere dag even op je instrument te oefenen. Als je daar een gewoonte van maakt is het ook niet erg als je eens een weekend weg bent. De duur van het oefenen maakt vooral in het begin, niet zoveel uit. Oefen zolang je tijd, zin hebt en je goed kunt concentreren. Regelmaat het belangrijkste.

Kan een jonge leerling wel zelf oefenen?
Er wordt bij jonge leerlingen tijdens de les veel voorbereidend werk gedaan. Ze hoeven thuis eigenlijk maar te herhalen wat er in de les is gedaan. Als het mogelijk is wordt de achterliggende bedoeling van het oefenmateriaal nog even doorgesproken met ouder of oppas.

Kan ik bij de les van mijn kind aanwezig zijn?
Dat is geen enkel probleem. Vaak is het juist fijn omdat de ouder dan mee krijgt wat de bedoeling is en waar het kind op moet letten.

Kan ik ook graadexamens doen?
Ik ben lid van de EPTA (Europian Pianoteachers Association). De Nederlandse afdeling hiervan organiseert een keer per jaar in Maastricht graadexamens. De leerlingen die daar belangstelling voor hebben kunnen dat kenbaar maken en daaraan meedoen. Ze krijgen na het slagen voor het examen een officieel diploma.

Krijgt iedere leerling ook gelegenheid om eens voor te spelen?
Natuurlijk! Samen met een collega organiseer ik minstens een keer per jaar een voorspeelavond in een zaal. Daarnaast zijn er bij mij thuis ook leerlingenconcertjes. Voor volwassenen organiseer ik een ontmoetingsavond, waarbij ze muziek kunnen uitwisselen en als ze dat willen voor elkaar iets kunnen voorspelen.

Hoe lang duurt ’n les?
Je kan kiezen voor een lesduur van 30, 45 of 60 minuten. Iedere week of eens in de 14 dagen. Verder zijn er ook 10 lessenkaarten of losse lessen voor de mensen die daarvoor kiezen. Ook hierin kan met kiezen voor 30, 45 of 60 minuten.

Kan ik ook bij mij thuis les krijgen?
Ja, tegen betaling van een toeslag worden de lessen aan huis gegeven.

Kan ik hulp krijgen bij de aanschaf van een instrument?
Ja, ik ga vaak mee met mijn leerlingen om te adviseren. Dat advies is gratis.

Vanaf welke leeftijd kan een kind beginnen?
De beste periode om te beginnen, is als een kind 1 trimester in groep 3 heeft gezeten. Dan hebben ze de overgang van kleuter naar regulier onderwijs gemaakt, zijn ze gewend aan luisteren naar een les, ze kunnen al lezen en schrijven. Na de kerst is dan een prima tijdstip om er een instrument bij te nemen. Eerder beginnen kan ook, maar die leerlingen krijgen een speciaal lesprogramma.

Waar kan ik informatie krijgen over kosten en verdere regelingen?
Voor verdere info kunt u een prospectus aanvragen via de contactgegevens op deze site.